"Niesiemy pomoc - dajemy zdrowie"

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Legnicy przy ul. Iwaszkiewicza 5, tel./fax. 76 72 11 000

Dieta Antynowotworowa

  Nowotwór (neoplazma) – nieprawidłowy rozrost  tkanki, niepodporządkowany prawidłowym czynnościom organizmu. Nieprawidłowe komórki wypierają tkanki zajętego narządu, niszcząc je. Z czasem komórki nowotworowe z pierwotnego ogniska przenoszą się przez naczynia limfatyczne i krwionośne do innych części organizmu, tworząc ogniska wtórne, czyli przerzuty.


Przyczyny nowotworów nie zostały jeszcze dokładnie poznane. Długoletnie badania naukowe pozwoliły ustalić, że środowisko i sposób życia aż w 60 – 70 % wpływają na powstanie chorób nowotworowych. Pozostałe 30 – 40 % zachorowań jest spowodowane czynnikami genetycznymi i innymi, których jeszcze nie poznano. Ogromne znaczenie wśród przyczyn nowotworów mają zwyczaje żywieniowe i sposób przechowywania produktów spożywczych. Z wyliczeń statystycznych wynika, że ok. 30 – 40 % zachorowań na nowotwory wśród mężczyzn i ok. 60 % u kobiet, wiąże się to ściśle ze sposobem odżywiania. Stąd wniosek, że wielu zachorowań udałoby się uniknąć stosując zapobiegawczą dietę. Od sposobu żywienia zależą głównie występujące częściej w społeczeństwach dobrobytu, nowotwory: jelita grubego, odbytnicy, żołądka, piersi, prostaty. Uważa się, że w profilaktyce chorób nowotworowych wprowadzenie modelu odżywiania typowego dla obszarów morza śródziemnego znacznie zmniejszyłoby liczbę zachorowań. Dieta śródziemnomorska to dieta z niewielkim udziałem mięsa i tłuszczów zwierzęcych, bogata natomiast w produkty zbożowe, warzywa, owoce, olej i oliwę z oliwek. Naukowcy uważają, że żywienie bogate w węglowodany skrobiowe, substancje balastowe (błonnik pokarmowy), antyoksydanty, flawonoidy (warzywa i owoce) przy niewielkim spożyciu tłuszczów, cukrów prostych i dwucukrów oraz białka zwierzęcego może chronić przed nowotworem. Do powstania nowotworów usposabia także nadmiar tłuszczów (nie powinny pokrywać więcej niż ok. 30%  zapotrzebowania kalorycznego). Im więcej w diecie tłuszczów, tym więcej wydziela się w organizmie  kwasów  żółciowych potrzebnych do ich trawienia, które w przebiegu dalszych przemian przyczyniają się do powstania raka. Niekorzystne dla zdrowia, prawdopodobnie rakotwórcze , są pewne substancje konserwujące(min. saletra). Sól, spożywana w nadmiarze, drażniąc błonę śluzową żołądka i jelit prowadzi do jej stanów zapalnych i zwiększenia przepuszczalność dla substancji szkodliwych. Szkodliwemu działaniu na organizm karcinogenów (czyli czynników rakotwórczych) można przeciwdziałać. Produktami, które chronią przed rakiem są, głównie warzywa i owoce, bogate w antyoksydanty – witaminy A, C, E i flawonoidy. Duże znaczenie w zapobieganiu nowotworom jelita grubego ma błonnik, który wypełnia jelita, izoluje ich błony od szkodliwych substancji, związków toksycznych. Przyspiesza też perystaltykę jelit, skracając czas zalegania resztek strawionych pokarmów, a więc czas działania szkodliwych czynników.


                        Witaminy „antyrakowe”  i ich źródła

Witamina A – badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że hamuje wzrost i rozwój nowotworów zwłaszcza piersi pęcherzyka żółciowego, skóry i płuc. Witamina ta, szczególnie beta-karoten, jest antyoksydantem niszczącym wolne rodniki. Dowiedziono naukowo, że ludzie posiadający niski poziom beta-karotenu częściej zapadają na nowotwory. Źródła: marchewka, szpinak, dynia, melony,sałata zielona, ryby, tran, żółte i zielone owoce, groszek zielony, fasolka szparagowa, jaja, mleko i jego produkty, wątroba, zioła zwłaszcza dziurawiec i pokrzywa.

Witamina C  - to nie przypadek, że pacjenci chorzy na raka mają na ogół duże niedobory witaminy C. Podawanie tej witaminy w trakcie leczenia nowotworów korzystnie wpływa na przebieg terapii. Dowiedziono, że zapobiega  ona szczególnie nowotworom: gardła, jamy ustnej, trzustki, żołądka, piersi, odbytu i szyjki macicy. Źródła: owoce róży, natka pietruszki, słodka surowa papryka(czerwona i zielona), różne odmiany kapusty, kalafior, kalarepa, owoce jagodowe, szczególnie czarne porzeczki, owoce cytrusowe, a także ziemniaki zwłaszcza jesienią.

Witamina E  - jest ważnym antyoksydantem. Ochrania też witaminę C przed zniszczeniem, powinna więc być podawana w jej "towarzystwie". Chroni nie tylko przed chorobami nowotworowymi, ale i utratą równowagi psychicznej i chorobami serca. Działa korzystnie w połączeni z selenem.  Źródła: kiełki pszenicy, kukurydza, olej wyciśnięty na zimno z ziaren tych roślin, tran, oliwa, krewetki, liście pokrzywy, mięty, ziarna słonecznika, orzechy włoskie i ziemne, soja, wątroba.

Witamina B - badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych dowiodły, że niedobór witamin z grupy B, a dokładniej kwasu foliowego, zwiększa ryzyko zachorowania kobiet na raka szyjki macicy. Także witaminy B2 i B12 wykazują działanie ochraniające przed wystąpieniem choroby nowotworowej.
Źródła:

* kwas foliowy: zielone liście warzyw, marchew, drożdże, ziarna pszenicy, wątroba, żółtka jaj, dynia, awokado, groch, ciemne mąki z grubego przemiału
* B2 – drożdże, podroby, mleko, sardynki, ser, jaja, chude mięso,  zielone warzywa, całe ziarna
*B12 – wątroba, nerki, małże, ostrygi, sardynki, śledzie, ser biały.

Dieta antynowotworowa  nie tylko zapobiega nowotworom, ale ma również duże znaczenie w trakcie leczenia chorych na nowotwory. Zwiększa szansę ich wyleczenia. Nieprawdą jest, że ludzie dotknięci tą chorobą powinni jadać potrawy wysokokaloryczne, dużo tłuszczów, białka.

Celem diety antyrakowej jest uaktywnienie odporności i poprawa przemiany materii. Jednak dieta nie może być jedyną ani nawet główną metodą leczenia tych poważnych schorzeń, ma tylko wspomagać terapię zasadniczą.

WSKAZÓWKI DIETETYCZNE


1.Nie przejadać się. Im więcej pokarmów spożywamy, tym więcej wprowadzamy do organizmów różnych zanieczyszczeń chemicznych, które są efektem skażenia środowiska, stosowania konserwantów, nawozów, środków ochrony roślin.
2.Wybierać produkty o wysokiej wartości biologicznej, ale niskiej kaloryczności. Ograniczyć spożywanie pokarmów dostarczających tzw. pustych kalorii – bez witamin i soli mineralnych (cukier, słodycze), a także białe pieczywo, ryż łuskany, sery topione, konserwy, mięsa peklowane, wędzone oraz wszystkie te, które utraciły swoją wartość wskutek obróbki.
3.Urozmaicić pożywienie.
4.Świeże owoce i jarzyny w postaci surówek i soków, ziemniaki i pełne ziarno powinny stanowić zasadniczą część posiłków.
5.Ograniczyć spożywanie tłuszczów, także do przyrządzania potraw.
6.Białko dostarczać organizmowi poprzez spożywanie nabiału produktów roślinnych, ryb, a w mniejszym stopniu mięsa.
7.Ograniczyć spożywanie soli i środków konserwujących zawierających sód. Do przyprawiania potraw używać: ziół, cytryny, cebuli, czosnku, chrzanu.
8.Pić stosunkowo wiele napojów (nie słodzonych) – wody mineralnej, herbatek owocowych i ziołowych, soków warzywnych i owocowych.
9.Potrawy przygotowywać w prosty sposób, nie niszcząc ich wartości biologicznych. Jeść dużo surówek.
10. W miarę możliwości wybierać produkty spożywcze pochodzące z upraw nie zniszczonych ekologicznie.
11.Starannie przechowywać produkty i potrawy, a najlepiej zjadać je zaraz po sporządzeniu posiłku.

                                                                   opracowała
                                                                   Agnieszka  Tatr   
                                                                   st. dietetyczka  

Źródła:
1)"DIETETYKA - ŻYWIENIE ZDROWEGO I CHOREGO CZŁOWIEKA"
     -mgr Helena Ciborowska , mgr Anna  Rudnicka
2)"DIETY  W  RÓŻNYCH  CHOROBACH"
     Teresa  Będkowska , Krystyna  Rożnowska

Zakłady diagnostyczno-terapeutyczne znajdujące się na terenie Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Legnicy


Zakład radioterapii Stacja dializ Centrum
krwiodawstwa
Zakład
endoskopii
Zakład
diagnostyki
obrazowej
Zakład
rehabilitacji
Apteka
ogólnodostępna
Sklep Medyczny
dolnośląskie centrum onkologii

avitum-logo

  radimed logo starmedica  logo reh med logo maxfarm emag