"Niesiemy pomoc - dajemy zdrowie"

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Legnicy przy ul. Iwaszkiewicza 5, tel./fax. 76 72 11 000

Dieta podstawowa

 

 

Żywienie podstawowe dla pacjentów szpitala

 

Dieta podstawowa stosowana jest u osób nie wymagających żywienia dietetycznego.

Dieta ta powinna spełniać wymagania racjonalnego żywienia ludzi zdrowych, tzn: ma spełniać zapotrzebowanie pacjenta na energię oraz wszystkie niezbędne składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, utrzymania należnej masy ciała i zachowania zdrowia.

 

CHARAKTERYSTYKA DIETY

 

W diecie podstawowej dozwolone są wszystkie produkty i potrawy oraz wszystkie techniki sporządzania posiłków.

Ze względu na małą aktywność fizyczną pacjentów, leżących w szpitalu, wskazane jest ograniczenie w diecie produktów ciężko strawnych i wzdymających.

Wskazane jest spożywanie przez pacjentów 4 – 5 posiłków o mniejszej objętości w celu wyeliminowania objawów pełności i wzdęć.

Białko powinno dostarczać około 14 – 16 % energii,

Tłuszcze około 30 % energii,

Węglowodany uzupełniają dobowe zapotrzebowanie i pokrywają około 54 % energii.

Dieta ta powinna być urozmaicona, pełnowartościowa, smacznie przyrządzona, atrakcyjnie zestawiona kolorystycznie. Posiłki należy podawać chorym regularnie, codziennie o tych samych godzinach.

 

Przykładowe jadłospisy diety podstawowej

zestaw I:

I śniadanie :

kawa zbożowa z mlekiem,

pieczywo mieszane z masłem lub margaryną miękką,

ser twarogowy z cebulką,

jabłko.

II śniadanie :

chleb z pasztetem drobiowym,

sałatka jarzynowa,

herbata zielona,

Obiad:

zupa selerowa z grzankami,

ryba smażona,

ziemniaki puree,

sałatka z czerwonej kapusty,

kompot owocowy,

Kolacja:

klopsik w sosie pomidorowym z makaronem,

buraczki z chrzanem,

drożdżówka,

herbata z mlekiem.

 

Zestaw II

I Śniadanie :

kawa zbożowa z mlekiem,

pieczywo mieszane z masłem lub margaryną miękką,

polędwica z indyka, dżem,owoc sezonowy,

II śniadanie:

kanapka z pieczywa razowego z pastą twarogowo- jajeczną ze szczypiorkiem,

herbata z cytryną,

Obiad :

zupa szpinakowa z lanym ciastem,

indyk pieczony,

ziemniaki,

marchewka z wody,

mizeria,

kompot.

Kolacja:

kasza gryczana na sypko,

sałata zielona z sosem Winegret,

kefir lub jogurt

 

założenia dla diety podstawowej

energia kcal 2000, kJ 8368

białko ogółem g 75 – 80,

białko zwierzęce g 45,

tłuszcz g 65,

węglowodany przyswajalne g 275,

błonnik pokarmowy g 30 – 40 ,

Wapń g 0,9,

Żelazo mg 13,

Wit. A ( ekw. Retinolu) µg 750,

Wit B1 mg 1, 7

Wit B2 mg 2, 0

Wit C mg 70

 

 

piśmiennictwo: "Dietetyka – Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka", Helena Ciborowska i Anna Rudnicka . Wydawnictwo Lekarskie PZWL 2007.

 

opracowała: Zdzisława Wisniewska.

 

 

 

Zakłady diagnostyczno-terapeutyczne znajdujące się na terenie Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Legnicy


Zakład radioterapii Stacja dializ Centrum
krwiodawstwa
Zakład
endoskopii
Zakład
diagnostyki
obrazowej
Zakład
rehabilitacji
Apteka
ogólnodostępna
Sklep Medyczny
dolnośląskie centrum onkologii

avitum-logo

  radimed logo starmedica  logo reh med logo maxfarm emag