"Niesiemy pomoc - dajemy zdrowie"

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Legnicy przy ul. Iwaszkiewicza 5, tel./fax. 76 72 11 000

Zielona herbata


Zamień czarną herbatę na zieloną, którą nazywa się eliksirem młodości

    Współczesna recepta na młodość to antyoksydanty inaczej zwane przeciwutleniaczami. Przeciwutleniacze to substancje neutralizujące działanie wolnych rodników. A wolne rodniki to związk, które w nadmiarze szkodzą naszemu organizmowi. Są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek ciała i w konsekwencji szybsze starzenie się organizmu.Wolne rodniki namnażają się się m.in. w wyniku stresu, przy nadużywaniu leków, w wyniku zanieczyszczenia środowiska np. dymem tytoniowym, spalinami samochodowymi oraz smogiem przemysłowym.
    Przykładowo podczas wypalania jednego papierosa w organizmie powstaje około sto miliardów wolnych rodników.
    Uważa się, że nadmiar wolnych rodników przyczynia się do powstania ponad 75 przeróżnych chorób i schorzeń.
    Jedne z najsilniejszych antyoksydantów to polifenole, które występują w liściach herbaty. Badania dowodzą, że w walce z nowotworami związki te zawarte w liściach herbaty są 25 razy wydatniejsze niż wit. E i 100 razy wydatniejsze niż wit. C.
    Dzięki przeciwutleniaczom w zielonej, czerwonej lub białej herbacie regularne jej picie obniża stężenie cholesterolu LDL (tzw. "złego" cholesterolu) we krwi, zapobiega się sklejaniu płytek krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko pojawienia się zakrzepów, spowalnia procesy miażdżycowe, zmniejsza ryzyko powstawania komórek nowotworowych, spowalnia procesy starzenia się organizmu.
    Przeciwutleniacze wiążąc metale ciężkie, odtruwają organizm i dzięki antybakteryjnemu oraz przeciwzapalnemu działaniu przeciwdziałają powstawaniu wrzodów żołądka i dwunastnicy.

    Bardzo dużo antyoksydantów zawiera herbata zielona, która podczas procesu technologicznego nie poddawana jest fermentacji i w związku z tym po jej zaparzeniu przeciwutleniacze pozostają aktywne.
    Herbata czarna natomiast przechodzi fermentację. Temu procesowi właśnie, zawdzięczamy brunatny kolor herbaty, ale i mniejszą ilość przeciwutleniaczy.
    Herbata czerwona jest produktem pośrednim tj: liście ulegają delikatnemu fermentowaniu, czego skutkiem jest niewielkie zmniejszenie się ilości przeciwutleniaczy.
    W sprzedaży znajduje się jeszcze herbata biała, której liście suszone naturalnie w promieniach słonecznych zawierają trzykrotnie więcej przeciwutleniaczy niż herbata zielona. Tym samym białą herbatę uważa się za najlepsze ich źródło.

Źródło:
- Żywienie człowieka zdrowego i chorego - Jan Hasik
- Dietetyka - Ciborowska i Rudnicka

Opracowała:
kierownik sekcji żywienia - Zdzisława Wiśniewska

Konsultacja:
kierownik sekcji żywienia Zdzisława Wiśniewska

Zakłady diagnostyczno-terapeutyczne znajdujące się na terenie Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Legnicy


Zakład radioterapii Stacja dializ Centrum
krwiodawstwa
Zakład
endoskopii
Zakład
diagnostyki
obrazowej
Zakład
rehabilitacji
Apteka
ogólnodostępna
Sklep Medyczny
dolnośląskie centrum onkologii

avitum-logo

  radimed logo starmedica  logo reh med logo maxfarm emag