"Niesiemy pomoc - dajemy zdrowie"

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Legnicy przy ul. Iwaszkiewicza 5, tel./fax. 76 72 11 000

Pomidor


Pomidor - bomba potasu

    Pochodzący z Ameryki Południowej pomidor w XVI wieku "przybył" do Europy. Początkowo, przez mieszkańców Starego Kontynentu traktowany był jako roślina ozdobna. Na szeroka skalę zaczęto go uprawiać dopiero w XIX wieku, a doceniono jako warzywo dopiero na początku XX wieku. Włosi nazywali go "złotym jabłkiem" - od barwy niedojrzałych owoców, zaś Francuzi ochrzcili "jabłkiem miłości".
Pomidor wykorzystany jest przede wszystkim w kuchni:
  • włoskiej,
  • hiszpańskiej,
  • meksykańskiej,
  • prowansalskiej.
POMIDOR

Pomidory są:
  • niskokaloryczne - 100 gram dostarcza 24 kcal,
  • zasobne w witaminy A i C,
  • zasobne w składniki mineralne - fosfor, magnez, wapń, a nade wszystko w potas - w 100 gramach pomidora jest go aż 271 mg.

Potas natomiast :
  • bierze udział w metabolizmie węglowodanów,
  • usprawnia pracę systemu nerwowego,
  • usprawnia pracę nerek,
  • "kontroluje" ciśnienie krwi.

Pomidory są również bogatym źródłem likopenu - antyutleniacz ten zapobiega:
  • chorobom krążenia,
  • niektórym postaciom nowotworów (przeciwdziałając szkodom, jakie w naszym organizmie czynią wolne rodniki).
Uwaga! Likopen nie ulega rozkładowi podczas gotowania i konserwowania.

Najwięcej pomidorów zjadamy tych z "własnej" grządki soczystych i pachnących w sezonie letnim i jesienią. Są wspaniałe na kanapkę, sałatkę i na zupę. Można je faszerować, zapiekać dodawać do leczo.
Pamiętajmy, że do duszenia pomidorów najlepiej użyć oliwy z oliwek, zapobiegnie to utlenianiu się "pomidorowych" witamin.

Ekstra przepis na kolację - sałatka pomidorowa.
Składniki na 4 porcje.
  • 4 jajka,
  • mała główka sałaty,
  • 4 pomidory,
  • 2 dymki,
  • 100 g gotowanej szynki,
  • 1 łyżka octu (można winny),
  • sól, pieprz, cukier, słodka papryka do smaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka kaparów.
Sposób przyrządzenia:
Jaja ugotować, obrać i pokroić w plasterki. Sałatę umyć i osączyć, liście porwać na małe kawałki. Pomidory umyć, podzielić na cząstki. Dymkę oczyścić, umyć i pokroić w cienkie krążki. Szynkę pokroić w paseczki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.Sporządzić sos z octu przyprawić do smaku, solą, świeżo zmielonym pieprzem, odrobiną cukru i słodką papryką. Po chwili do sosu wlać oliwę, całość ponownie wymieszać.Składniki sałatki przełożyć do miseczki. Skropić sosem. Wrzucić kapary, przemieszać.

Uwaga! Sałata liściasta po wymieszaniu z sosem szybko więdnie, dlatego sos wlewamy bezpośrednio przed podaniem potrawy.
Pamiętajmy również, aby liście po umyciu dokładnie osuszyć, ponieważ pozostawiona na nich woda popsuje smak sosu i sałatki.


Źródło :
Składniki i wartość odżywcza produktów spożywczych - M. Łoś - Kuczera

Opracowała:
kierownik sekcji żywienia - Zdzisława Wiśniewska

Zakłady diagnostyczno-terapeutyczne znajdujące się na terenie Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Legnicy


Zakład radioterapii Stacja dializ Centrum
krwiodawstwa
Zakład
endoskopii
Zakład
diagnostyki
obrazowej
Zakład
rehabilitacji
Apteka
ogólnodostępna
Sklep Medyczny
dolnośląskie centrum onkologii

avitum-logo

  radimed logo starmedica  logo reh med logo maxfarm emag