"Niesiemy pomoc - dajemy zdrowie"

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Legnicy przy ul. Iwaszkiewicza 5, tel./fax. 76 72 11 000

Dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę

 

 

DIETA DO ŻYWIENIA PRZEZ ZGŁĘBNIK LUB PRZETOKĘ

 

 

Zastosowanie i cel diety

 

Dieta do żywieni przez zgłębnik stosowana jest:

  • u chorych nieprzytomnych,

  • u chorych z zaburzeniami połykania na tle neurologicznym,

  • w niektórych chorobach jamy ustnej,

  • w urazach części twarzowej czaszki,

  • po oparzeniach jamy ustnej, przełyku i żołądka,

  • w nowotworach przełyku, wpustu żołądka,

  • w niedrożności górnej części przewodu pokarmowego,

  • w innych chorobach zgodnie z zaleceniem lekarza.

     

    Dieta ta ma na celu dostarczenie choremu odpowiedniej ilości energii i wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

    Posiłki podaje się o temperaturze podobnej do temperatury ciała lub nieco niższej tj:

    30 – 37 ° C.

     

    Charakterystyka diety

    Dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę musi mieć taką konsystencję, aby nie doszło do wystąpienia trudności w jej podawaniu ( swobodnie przechodzić przez zgłębnik). Dieta ta ma zapewnić pacjentowi odpowiednią podaż energii i wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Nie może dawać uczucia pełności , rozpierania w nadbrzuszu, bólu i wzdęcia brzucha, wywoływać nudności, wymiotów, biegunki lub zaparć – powinna być dobrze tolerowana. Wykorzystuje się tutaj dietę płynną wzmocnioną . W celu dostarczenia choremu odpowiedniej ilości energii, białka, witamin i pozostałych składników odżywczych wskazane jest wzbogacanie diety gotowymi preparatami przemysłowymi (Np . Preparatem białkowym – Protifar).

     

    W żywieniu osób wymagających karmienia przez zgłębnik lub przetokę coraz częściej znajdują zastosowanie gotowe diety przemysłowe, zwane preparatami do żywienia enteralnego. Występują one w postaci płynnej albo sproszkowanej  i wówczas są łączone z odpowiednią ilością wody lub mleka.

Zaletą preparatów przemysłowych w porównaniu z dietami miksowanymi z produktów naturalnych jest to, że:

  • mają standardowy skład, ściśle określoną ilość składników pokarmowych i znaną wartość energetyczną,

  • są łatwe w przygotowaniu,

  • maja płynną konsystencję i nie zatykają cewników,

  • znana jest ich wartość osmolarna,

  • są sterylne,

  • znajdują się w opakowaniu o odpowiedniej ilości,

  • są zróżnicowane pod względem smakowym, co ma istotne znaczenie w żywieniu doustnym.

Diety przemysłowe są: 

  • bezlaktozowe,

  • normokaloryczne – 1kcal / ml,

  • normo białkowe lub wysokobiałkowe,

  • ubogoresztkowe i bogatoresztkowe,

  • pełnowartościowe – zawierające wszystkie składniki odżywcze .

     

    Żywienie dojelitowe to najbardziej optymalny i fizjologiczny sposób poprawy stanu odżywiania pacjenta. Tak prowadzone żywienie ma pozytywny wpływ na integralność błony śluzowej, ukrwienie i motorykę przewodu pokarmowego, stymuluje produkcję enzymów trawiennych. Stymuluje i podtrzymuje procesy immunologiczne w błonie śluzowej.

 

 

 

Opracowała : Zdzisława Wiśniewska

na podstawie:

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka” H.Ciborowska. A. Rudnicka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. 2007,

Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach” pod redakcja naukową Prof. dr Hab. N. Med. Mirosława Jarosza . Wydawca: Instytut Żywności i Żywienia 2011r.

Zakłady diagnostyczno-terapeutyczne znajdujące się na terenie Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Legnicy


Zakład radioterapii Stacja dializ Centrum
krwiodawstwa
Zakład
endoskopii
Zakład
diagnostyki
obrazowej
Zakład
rehabilitacji
Apteka
ogólnodostępna
Sklep Medyczny
dolnośląskie centrum onkologii

avitum-logo

  radimed logo starmedica  logo reh med logo maxfarm emag