"Niesiemy pomoc - dajemy zdrowie"

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Legnicy przy ul. Iwaszkiewicza 5, tel./fax. 76 72 11 000

Dieta o zmienionej konsystencji - papkowata

 

 

DIETA O ZMIENIONEJ KONSYSTENCJI - PAPKOWATA

 

Zasada i cel diety

 

Dieta ma zastosowanie:

  • w chorobie jamy ustnej i przełyku ( zapalenie jamy ustnej, zapalenie przełyku, rak przełyku, zwężenie przełyku, żylaki przełyku ),

  • w przypadku utrudnionego gryzienia i połykania,

  • w niektórych chorobach przebiegających z gorączką,

  • po niektórych zabiegach chirurgicznych według wskazań lekarza.

 

Celem diety jest zapewnienie choremu wszystkich niezbędnych składników pokarmowych.

 

Charakterystyka diety:

Wartość energetyczna i dobór produktów zbliżone są do diety łatwo strawnej.

Różnica polega na konsystencji potraw, które są w formie papkowatej.

Potrawy muszą być sporządzone tak , aby nie drażniły miejsc chorobowo zmienionych mechanicznie i termicznie.

 

Uwagi technologiczne.

Potrawy sporządzane są metodą gotowania. W diecie papkowatej zastosowanie mają zupy przecierane, zupy kremy. Potrawy podprawia się zawiesiną z mąki i mleka, śmietanki, zagęszczane żółtkiem, masłem. Mimo mniejszej wartości odżywczej,   można podawać również zupy  czyste. Warzywa i owoce zaleca się podawać  w postaci surowych soków oraz gotowanej – rozdrobnionej. Mięsa podaje się gotowane mielone lub sporządzane z masy mielonej. Wskazane podawanie mięs z sosem.

 

Produkty

i potrawy

Zalecane

Zalecane

w umiarkowanych

ilościach

Przeciwwskazane

NAPOJE

Mleko świeżo ukwaszone, jogurt,  kefir, maślanka, serwatka, kawa zbożowa z mlekiem, herbata z mlekiem, słaba herbata, herbata owocowa, herbata ziołowa, soki owocowe, napoje mleczno – warzywne, mleczno- owocowe, wody mineralne niegazowane.

Słaba kawa naturalna z mlekiem.

Alkoholowe, mocne kakao, płynna czekolada, mocna herbata, zbyt kwaśne przetwory z mleka, woda gazowana.

PIECZYWO

Pszenne- jasne, rozmoczone w mleku, herbacie, zupie, suchary i biszkopty rozmoczone.

Pieczywo półcukiernicze rozmoczone

Chleb żytni, razowy,nierozmoczony, pieczywo chrupkie, z otrębami, z dodatkiem słonecznika, soi.

DODATKI

DO

PIECZYWA

Masło,ser homogenizowany, pasty serowe, pasty z mies gotowanych, pasty z wędlin, pasty z ryb gotowanych, marmolada, miód

Margaryny miękkie, pasty z jaj gotowanych, jaja na miękko, pasty z sera podpuszczkowego – łagodnego, pasty z ryb wędzonych, dżemy bez pestek.

Wszystkie o stałej konsystencji, pikantne, tłuste wędliny, konserwy, pasztetowa, kaszanka, smalec, ostre sery podpuszczkowe, sery „Feta” i „Fromage”

ZUPY

I

SOSY

GORĄCE

Jarzynowe z dozwolonych warzyw, ziemniaczana, krupnik, owocowe,mleczne, wszystkie przetarte lub zmiksowane, zaprawiane mąką i słodką śmietanką, zaciągane żółtkiem, zupy czyste,sosy łagodne: koperkowy, cytrynowy, pomidorowy, potrawkowy, beszamelowy, owocowe ze słodką śmietanką.

Chudy rosół, buliony, kalafiorowa, pieczarkowa, zaprawiane mąką i śmietaną.

Wszystkie nieprzecierane, z nasion roślin strączkowych, zasmażane, pikantne, zaprawiane kwaśna śmietaną, na mocnych wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, zupy w proszku, sosy zawiesiste,tłuste – zasmażane, pikantne.

DODATKI

DO

ZUP

Kasze, ziemniaki puree, lane ciasto, grzanki rozmoczone.

Makaron nitki, groszek ptysiowy rozmoczony,kluski biszkoptowe.

Kluski kładzione, grube makarony, łazanki, nasiona roślin strączkowych.

MIĘSO,
DRÓB,
PODROBY,
RYBY

Chude gatunki mięs, drobiu, ryb,   ( patrz dieta łatwo strawna), mięso gotowane, mielone, budynie, pulpety, potrawki z mięsem mielonym.

Wołowina, schab,  makrela, sardynka, w postaci gotowanej i mielonej, pulpety, rolady gotowane z masy mięsnej, pieczeń duszona lub pieczona w folii lub pergaminie z masy mielonej z wyżej wymienionych gatunków mięs.

Tłuste gatunki: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki,tłuste ryby,(węgorz, łosoś, sum tołpyga), potrawy smażone, pieczone oraz inne nierozdrobnione.

POTRAWY

PÓŁMIĘSNE I BEZMIESNE

Budynie z mięs, kasz, warzyw, risotto z sosem, kasze rozklejone.

Makaron nitki z mięsem, leniwe pierogi.

Zapiekanki z ziemniaków, mięsa i warzyw, makaronu i kasz, naleśniki, knedle, grube makarony, kluski ziemniaczane, wszystkie potrawy smażone na tłuszczu   ( placki ziemniaczane, kotlety ziemniaczane, krokiety), bigos, fasolka po bretońsku, pizza, lasagne, tarta, leczo.

TŁUSZCZE

Mało,oleje (rzepakowy bezerukowy, sojowy, kukurydziany), oliwa z oliwek.

Margaryny miękkie z obok wymienionych olejów.

Smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twardy.

WARZYWA

Młode, soczyste: marchew, dynia, kabaczki, patisony, pietruszka, seler, pomidory bez skórki, szpinak, groszek zielony, buraki gotowane w postaci puree, rozdrobnione z wody, podprawiane zawiesinami, oprószane mąką, budynie z warzyw, surowe soki.

Kapustne, fasolka szparagowa, drobno starte surówki.

Suche nasiona roślin strączkowych, sałata zielona, wszystkie w całości, grubo starte surówki.

ZIEMNIAKI

Gotowane , w postaci puee.

 

Gotowane w całości, pieczone, smażone.

OWOCE

Dojrzałe, soczyste: jagodowe- przetarte, cytrusowe, brzoskwinie, morele, banany, wszystkie w postaci przecierów, jabłka pieczone, gotowane, w postaci soków.

Wiśnie, winogrona bez pestek, śliwki i gruszki w postaci przecieru.

Wszystkie w całości.

DESERY

Kompoty przetarte, kisiele musy, budynie, galaretki owocowe, mleczne, suflety

Czekolada, kakao, kremy.

Kompoty z owocami nieprzetartymi, ciastka, wszystkie o stałej konsystencji.

PRZYPRAWY

Łagodne: sok z cytryny, kwasek cytrynowy,koperek zielony, pietruszka zielona, rzeżucha,melisa, majeranek, cynamon, wanilia, goździki.

Sól, jarzynka, kminek, tymianek, bazylia, papryka słodka.

Ostre: pieprz,papryka, ocet, musztarda, chili i inne ostre.

 

Przykład jadłospisu dla diety papkowatej

 

I Śniadanie:

zupa mleczna z kaszą manną

pieczywo pszenne rozmoczone w mleku

pasta z szynki i masła – zmiksowana,

napój owocowy

II Śniadanie:

herbata z mlekiem

bułka rozmoczona i jajo na miękko

Obiad:

zupa koperkowa z lanym ciastem

budyń z mięsa

sos pomidorowy,

papka z ziemniaków puree,

szpinak,

kompot,

Podwieczorek:

koktajl mleczno-owocowy,

Kolacja:

kawa zbożowa z mlekiem,

papka z kaszy jęczmiennej twarogu i jabłka.

 

 

 

Opracowała : Zdzisława Wiśniewska

na podstawie:

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka” H. Ciborowska i A. Rudnicka

Wydawnictwo Lekarskie PZWL 2007r

Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach” pod redakcja naukową M. Jarosza.

Wydawca: Instytut Żywności i Żywienia 2011

Zakłady diagnostyczno-terapeutyczne znajdujące się na terenie Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Legnicy


Zakład radioterapii Stacja dializ Centrum
krwiodawstwa
Zakład
endoskopii
Zakład
diagnostyki
obrazowej
Zakład
rehabilitacji
Apteka
ogólnodostępna
Sklep Medyczny
dolnośląskie centrum onkologii

avitum-logo

  radimed logo starmedica  logo reh med logo maxfarm emag