"Niesiemy pomoc - dajemy zdrowie"

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Legnicy przy ul. Iwaszkiewicza 5, tel./fax. 76 72 11 000

Mięso


FAKTY O MIĘSIE

        Mięso, wędliny podobnie jak ryby są źródłem białek o dużej wartości biologicznej, tłuszczy, witamin (B1,PP,B12), składników mineralnych i najłatwiej przyswajalnego żelaza, które jest niezbędne w leczeniu między innymi anemii. Najwięcej żelaza zawierająpodroby. Oto zawartość żelaza w 100g części jadalnej niektórych pokarmów mięsnych:

  • nerki - 7,9
  • wątroba - 6,6
  • serce -  4,6
  • wołowina chuda - 2,9
  • szynka wędzona - 2,5
  • wieprzowina - 2,3
  • kura -1,5
        Białko zawarte w mięsie wykorzystywane jest głównie w diecie wysokobiałkowej niezbędnej w leczeniu wielu schorzeń między innymi: nerczycy, wychudzeniu, gruźlicy, niedokrwistości itp. Choć mięso w diecie wysokobiałkowej jest produktem niezbędnym, jednak w żywieniu ogólnym nie powinniśmy przesadzać z jego spożyciem, bo zbyt duża mięsa w codziennej diecie prowadzi do wielu chorób cywilizacyjnych takich jak: miażdżyca (nadmiar cholesterolu, choroby układu krążenia, nowotwory - zwłaszcza rak żołądka i jelita grubego, nadkwaśność, choroba zwyrodnieniowa.
        Powinniśmy zmniejszyć spożycie mięsa, zwłaszcza tych rodzajów, które zawierają dużą ilość tłuszczów nasyconych (powodują one wzrost cholesterolu) a w zamian jeść więcej ryb lub przejść na dietę wegetariańską.
        Niestety, obecnie większość mięsa jest poddawana działaniu hormonów, które podaje się zwierzętom w celu przyspieszenia tempa ich wzrostu. Oczywiście, niełatwo ustalić jakie długofalowe skutki przyniesie obecność hormonów w pożywieniu. Pewne jest jednak, że istnieje związek pomiędzy podwyższonym poziomem estrogenów a zwiększoną zachorowalnością na nowotwory. Antybiotyki to substancje, którymi szpikuje się również zwierzęce organizmy. W próbkach mięsa często znajdowane są związki powstałe z przemiany antybiotyków tzw. ”superbakterie” i niestety one również nie pozostają dla naszego zdrowia obojętne.
        Warto poruszyć temat dotyczący uzyskiwania masy mięśniowej z białka które znajduje się w mięsie. Według dr Colgana, poprzedniego dietetyka S. Stallone'a mitem jest nadmierne spożywanie białka, bo mięśnie składają się w 22% z białka więc do uzyskania jak największego przyrostu masy mięśniowej potrzebne jest zwiększone spożycie białka o 2,8g czyli o ćwiartkę łyżeczki do herbaty. Zbędne jest więc przesadne obciążanie organizmu białkiem. Należy zadbać tylko o pozostałe zasady odżywiania potrzebne podczas intensywnych ćwiczeń.
Biorąc pod uwagę wszelkiego rodzaju zagrożenia np. choroba wściekłych krów, ptasia grypa czy też skażone mięso np. rakotwórczymi dioksynami warto zastanowić się nad jego nadmiernym spożyciem. Zaleca się, aby jak najczęściej zastępować mięso świeżymi warzywami, fasolą, soczewicą, produktami pełnoziarnistymi. Warto wybierać zatem tylko mięsa, jaja i kurczaki z hodowli ekologicznych.


Źródło:
M. Kozłowska - Wojciechowska „Żyjmy w zdrowiu czyli nowa piramida żywienia”
W. Kierst „Nauka o żywieniu zdrowego i chorego człowieka”

Opracowała:
starsza dietetyczka Beata Bednarek-Hajsek

Zakłady diagnostyczno-terapeutyczne znajdujące się na terenie Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Legnicy


Zakład radioterapii Stacja dializ Centrum
krwiodawstwa
Zakład
endoskopii
Zakład
diagnostyki
obrazowej
Zakład
rehabilitacji
Apteka
ogólnodostępna
Sklep Medyczny
dolnośląskie centrum onkologii

avitum-logo

  radimed logo starmedica  logo reh med logo maxfarm emag