"Niesiemy pomoc - dajemy zdrowie"

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Legnicy przy ul. Iwaszkiewicza 5, tel./fax. 76 72 11 000

Pieprz


Pieprz, król przypraw


Swój ostry smak zawdzięcza głównie – piperynie, która zawarta jest w wierzchniej warstwie owocu. 100 gram pieprzu czarnego zawiera:
  • białko11,5 g,
  • tłuszcz 6,8 g,
  • wapń, - 460 mg
  • żelazo 12, 4 mg,
  • magnez – 171 mg,
  • błonnik oraz olejki eteryczne .
Wapń zawarty w pieprzu jest materiałem budulcowym tkanki kostnej, bierze udział w tworzeniu i utrzymywaniu pobudliwości tkanek, w przewodzeniu bodźców w tkance nerwowej, w tworzeniu hemoglobiny i utrzymaniu równowagi kwasowo – zasadowej. Jest aktywatorem procesów krzepnięcia krwi oraz uczestniczy w zachowaniu prawidłowego ciśnienia krwi zapobiegając powstawaniu nadciśnienia tętniczego i miażdżycy.

Magnez zawarty w pieprzu należy do pierwiastków występujących we wszystkich tkankach i płynach ustrojowych organizmu człowieka. Jest niezbędny w działaniu około 80 enzymów i aktywacji wit B1. Bierze udział w przesyłaniu impulsów nerwowych, utrzymaniu prawidłowego rytmu pracy serca.

Sole mineralne zawarte w pieprzu mają ogromne znaczenie dla zachowania równowagi metabolicznej organizmu człowieka.

Błonnik zawarty w pieprzu zapobiega nowotworom, otyłości i chorobom serca. Wędrując przez jelita błonnik ulega rozkładowi, jednocześnie wychwytując z organizmu substancje zawierające dużą ilość cholesterolu oraz substancje rakotwórcze. Błonnik nie dopuszcza również do tworzenia się kamieni kałowych.

Nie sposób wymienić wszystkich właściwości pieprzu. Jego zastosowanie jest bardzo szerokie. Pieprz, poprzez pobudzenie wydzielania soków trawiennych wspomaga proces trawienia. Ponadto pieprz wspomaga ukrwienie tkanek, działa dezynfekująco i przeczyszczająco. Odpowiednio spreparowany jest lekarstwem na bóle głowy, stawów, mięśni, wysoką gorączkę. Wzmacnia  mięśnie, działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie w schorzeniach układu moczowego i dróg rodnych.

W kuchni zastosowanie kulinarne pieprzu jest nieograniczone. Stosuje się go niemal do każdej potrawy. Dobrze komponuje się z różnymi rodzajami mięs i ryb. Dodaje się  go do zup, potraw z jaj, zimnych i ciepłych sosów.

Pieprz uprawiany jest w Indiach oraz  na Wyspach Archipelagu Malajskiego. Do Europy pierwsze próbki pieprzu przywieźli żołnierze Aleksandra Wielkiego.

Przez wieki pieprz był „walutą wymienialną” zarówno na Wschodzie jak i Zachodzie. Był symbolem kupców, którzy handlowali przyprawami a równocześnie świadectwem ich zamożności.

Roślina ta dorasta do 15 m wysokości, posiada ciemnozielone liście i białe kwiaty zebrane w długie, zwisające, kłosowate kwiatostany.

Handel posiada w swojej ofercie trzy rodzaje pieprzu:
  • biały,
  • zielony,
  • czarny.

Wszystkie trzy to owoce tej samej rośliny, ale zbierane w różnych fazach dojrzałości  i poddawane nieco innej obróbce.

Ziarna pieprzu białego to dojrzałe owoce, które po zebraniu usypuje się w stosy, nakrywa odpowiednimi plandekami i pozostawia na kilka dni. W wyniku zachodzącej fermentacji, zewnętrzne, mięsiste warstwy owocni miękną i dają się łatwo usunąć. Otrzymane w ten sposób szare pestki myje się, odsącza na sitach i suszy w słońcu, aż staną się żółtawo – białe.

Ziarna pieprzu zielonego są niedojrzałymi owocami pieprzu czarnego przechowywane w occie lub w słonej zalewie.

Ziarna pieprzu czarnego to niedojrzałe owoce, które suszy się rozłożone na słońcu. Pod wpływem promieni słonecznych stają się czarne, twarde i pomarszczone.

W sklepach można kupić również pieprz czerwony. Są to owoce rośliny, która nie jest nawet spokrewniona z rodziną pieprzowatych, ale ze względu na  wygląd owoców , do złudzenia przypominających pierz. Pieprz czerwony ma kruchą część zewnętrzną owocni i drobną pestkę wewnątrz. W smaku jest bardziej aromatyczny i mniej ostry.

Wszystkie pieprze różnią się smakiem i zapachem.

Pieprz czarny ma korzenny zapach i ostry smak.

Biały ma smak mniej palący i bardziej subtelny niż czarny.

Zielony nie jest palący i ma wyrazisty, odświeżający smak.

Podsumowanie:

 1 .Dodatek pieprzu sprzyja trawieniu, działa moczopędnie, jest jednak niewskazany przy wielu schorzeniach oraz dla osób ze skłonnościami do podrażnień przewodu pokarmowego.

2 .Pieprz wchodzi w skład pieprzu ziołowego i curry.

3 .Pieprz mielony dodaje się do potraw pod koniec gotowania, natomiast pieprz ziarnisty na początku gotowania.

4 .Błędem w stosowaniu pieprzu jest mielenie go w większych ilościach na zapas lub kupowanie już zmielonego. Grubiej mielony prosto z młynka jest najsmaczniejszy i najzdrowszy.

 

Źródło:
1. Leczenie naturalne – Rose of Sharon
2. Pieprz- Kamis
3. Encyklopedia – PWN

Opracowała:
Zdzisława Wiśniewska.

Zakłady diagnostyczno-terapeutyczne znajdujące się na terenie Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Legnicy


Zakład radioterapii Stacja dializ Centrum
krwiodawstwa
Zakład
endoskopii
Zakład
diagnostyki
obrazowej
Zakład
rehabilitacji
Apteka
ogólnodostępna
Sklep Medyczny
dolnośląskie centrum onkologii

avitum-logo

  radimed logo starmedica  logo reh med logo maxfarm emag