Migdałki stanowią istotną barierę ochronną organizmu przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, które wnikają do ustroju drogą pokarmową oraz oddechową. W przypadku przewlekłego zapalenia , nawracających infekcji lub przerostu migdałków, zaleca się ich usuniecie. Najczęstszymi powikłaniami po zabiegu usunięcia migdałków są dolegliwości bólowe, które nasilają się w trakcie połykania. Pojawić się może obrzęk łuków podniebnych i języczka oraz krwawienie z gardła i nosa. Zdarza się również stwierdzenie stanu zapalnego w obrębie ucha środkowego, uczucie zatkanego nosa a nawet chwilowa zmiana barwy głosu. Stwierdza się również u chorych występowanie nudności i wymiotów. Wymienione powikłania mogą stanowić przyczynę do wystąpienia trudności w spożywaniu pokarmów co ma istotny wpływ na komfort życia pacjenta.
W związku z powyższym zaleca się wprowadzenie odpowiedniej diety, która pozwoli wyeliminować niedogodności o których mowa wyżej, jak również zmniejszy ryzyko krwawień i skróci czas rekonwalescencji po zabiegu.
Bezpośrednio po zabiegu, pacjenci zazwyczaj odmawiają przyjmowana jakichkolwiek pokarmów, należy wówczas , w celu wyeliminowania odwodnienia organizmu, koniecznie pamiętać o podawaniu napojów a następnie zastosowanie odpowiedniej diety:
Zaleca się:
-
4 godziny po zabiegu podawać pacjentowi chłodną wodę, rumianek lub herbatę ( pacjent powinien pić płyny małymi łyczkami),
-
w drugim dniu po zabiegu podawać choremu pokarmy w formie płynnej i miękkiej- odżywianie takimi produktami, w zależności od stanu pacjenta , może trwać do 7 dni. W tym okresie chory powinien spożywać dietę papkowatą łatwo strawną ze zwiększoną ilością białka i energii tj.:
- pieczywo pszenne ( sucharki ) rozmoczone w herbacie lub mleku,
- serki naturalne i jogurty ( z wykluczeniem owocowych -owoce są przeciwwskazane ze względu na zawarty w nich kwas ).
- banany, naturalnie jeżeli pacjent toleruje te owoce,
- rzadkie budynie ,
- kasze i płatki owsiane w postaci kleików sporządzanych na wodzie lub mleku z dodatkiem masła,
- wysokogatunkowe wędliny zmielone w postaci papek,
- pasty mięsne, mięsno jarzynowe, jajeczne, twarogowe,
- warzywa zmiksowane w postaci zup z dodatkiem mięsa i 30 % śmietanki,
- warzywa w postaci przecierów,
- puree ziemniaczane z mlekiem i masłem,
- jajecznica z masłem sporządzona na parze, jajo w koszulce,
- do potraw w celu wzbogacenia o białko i energię dodawać mleko w proszku, masło oliwę z oliwek bądź inne oleje oraz specjalne preparaty białkowe np. Protifar,
- do picia podawać napar z siemienia lnianego, który ma działanie gojące i łagodzące
Przeciwwskazane jest podawanie :
-
potraw smażonych,
-
napojów i potraw gorących,
-
produktów twardych, które mogą podrażnić gardło i spowodować krwawienie
-
potraw zawierających duże ilości tłuszczu,
-
produktów powodujących wzdęcia ( cebula, czosnek, papryka, ogórki, kapusta ),
-
potraw o kwaśnym, ostrym oraz słonym i bardzo słodkim smaku,
-
owoców cytrusowych,
-
pomidorów, kiszonych ogórków i kapusty,
-
drażniących przypraw ( pieprz , papryka ostra, chili itd.),
-
napojów gazowanych,
-
przez okres 7 dni nie zaleca się mycia zębów pastą, w tym celu używać samej wody.
Okres rekonwalescencji po zabiegu trwa do 2 tygodni. Po tym czasie zaleca się przechodzenie do pokarmów o bardziej stałej konsystencji: pulpety mięsne, risotto z sosem, makarony z sosem , ryż na mleku na gęsto,potrawka z warzywami itp. . Po ustąpieniu objawów ze strony gardła należy stopniowo powracać do posiłków o normalnej konsystencji.
Opracowała:
dyplomowana dietetyczka
kierownik sekcji żywienia
Zdzisława Wiśniewska