NADKONSUMPCJA  A CHOROBY CYWILIZACYJNE


Nadkonsumpcją nazywamy dostarczanie większej ilości pożywienia, aniżeli wynosi fizjologiczne zapotrzebowanie organizmu. Problem ten dotyczy głównie:
  1. zbyt dużej ilości energii pobieranej z pożywieniem,
  2. za wysokiej energii pochodzącej z tłuszczów,
  3. nadmiaru tłuszczów zwierzęcych o wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu przy jednoczesnym niskim spożyciu jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,
  4. nadmiaru łatwo przyswajalnych jedno i dwucukrów,
  5. wysokiego spożycia soli kuchennej
Wyżej przedstawione błędy żywieniowe sprzyjają powstawaniu chorób cywilizacyjnych, które najczęściej występują w społeczeństwach rozwiniętych. Dużą wpływ na występowanie tych chorób, oprócz złego żywienia ma wiek, płeć, podatność genetyczna, spożycie alkoholu, palenie papierosów, brak aktywności fizycznej oraz czynniki socjologiczne (ekonomiczne, kulturowe oraz środowiskowe).Wiek, płeć, czynniki genetyczne odgrywają istotną rolę biorąc pod uwagę występowanie chorób cywilizacyjnych np. kobiety przed menopauzą znacznie rzadziej zapadają na chorobę niedokrwienną serca niż mężczyźni w tym samym wieku zaś osteoporoza jest chorobą, która dotyka głównie kobiety po menopauzie.

Jednakże stwierdzono, że to właśnie żywienie a dokładnie nadmierne spożycie ma bardzo duży wpływ na występowanie chorób cywilizacyjnych. W ostatnich latach cztery z dziesięciu głównych przyczyn umieralności w Polsce należy wiązać z wadliwym odżywianiem. Dotyczy to głównie takich chorób cywilizacyjnych jak:

    * choroba niedokrwienna serca,
    * udar mózgu,
    * niektóre rodzaje nowotworów,
    * cukrzyca typu II i inne.

Dowiedziono, że dzięki zmniejszeniu spożycia niewłaściwych produktów i zwiększeniu pożądanych można obniżyć częstość występowania zmian chorobowych a nawet czasem odwrócić już zaistniałe. Dlatego ważne jest, aby zalecany sposób żywienia dostarczał wszystkich niezbędnych składników odżywczych nie burząc dotychczasowych przyzwyczajeń.
Obecne społeczeństwo niejednokrotnie stawia na wygodę. Szybkie tempo życia powoduje, że łatwiej nam kupić kaloryczne danie niż poświęcić trochę pracy i sporządzić coś samemu. Niestety nasze przyzwyczajenia, złe nawyki żywieniowe powodują, że wzrasta liczba ludzi otyłych, a tym samym lawinowy przyrost chorób. Warto, więc zastanowić się jak duży wpływ ma odżywianie na nasze życie.

 

Opracowała:
starsza dietetyczka: Beata Bednarek-Hajsek

Źródło:
"Dietetyka"J.Hasik,L.Hryniewiecki,M.Grzymisławski
"Żyjmy w zdrowiu czyli nowa piramida żywienia"M.Kozłowska-Wojciechowska