"Niesiemy pomoc - dajemy zdrowie"

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Legnicy przy ul. Iwaszkiewicza 5, tel./fax. 76 72 11 000

Profilaktyka cholesterolowa

KONIECZNIE ZBADAJ POZIOM CHOLESTEROLU  - pozom cholesterolu w Twojej krwi nie powinien przekroczyć 200 mg w 100 ml osocza  (tj.  5,2 mmol w litrze). Jeżeli jest wyższy, to należy go obniżyć. Można to zrobić przestrzegając diety, o  niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu. Dietę taką stosuje się również, gdy zwiększone stężenie cholesterolu - wymusza zażywanie przez pacjentów leków. Obniżenie stężenia cholesterolu we krwi zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
Naukowcy wykazali, że obniżenie poziomu cholesterolu o 1 % powoduje redukcję zawału serca o 2 %.
Cholesterol krążący we krwi jest ważnym czynnikiem ryzyka zawału serca, ponieważ przenikając do ścian tętnic, zwęża naczynia krwionośne i hamuje przepływ krwi. Jeżeli ma to miejsce w naczyniach wieńcowych dostarczających krew do mięśnia serca, to efektem tego może być choroba wieńcowa i zawał.
Nadciśnienie tętnicze, otyłość, palenie papierosów, mała aktywność fizyczna, dieta o dużej zawartości tłuszczu i cholesterolu, występowanie chorób serca w rodzinie zwiększają ryzyko miażdżycy a następnie chorób serca.
Należy pamiętać, że spożywane tłuszcze zwierzęce i niektóre  roślinne nasilają syntezę cholesterolu w wątrobie i podnoszą jego stężenie we krwi. Zwiększony i wysoki poziom cholesterolu we krwi nie sprawia dolegliwości, można czuć się bardzo dobrze co nie oznacza, że nie jest się zagrożonym chorobą , a zawał serca  często jest jej pierwszym objawem.

Konieczne w zapobieganiu miażdżycy i chorób serca jest  poznanie zasad żywienia – piramidy zdrowia. Utrzymanie należnej masy ciała  - uznać należy za cel najważniejszy.
Zasadą diety jest ograniczenie spożycia tłuszczu i cholesterolu. Szczególnie szkodliwe dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu są tłuszcze zwierzęce oraz niektóre roślinne – tłuszcze nasycone.
Do tłuszczy nasyconych zaliczamy:
tłuszcze zwierzęce (smalec, słonina, boczek, masło) i niektóre roślinne (twarde margaryny)
tłuszcze znajdujące sie w tłustych mięsach i wędlinach,
tłuszcz w mleku „pełnym”, tłustych serach, śmietanie, lodach,
tłuszcz zawarty w ciastach, ciastach z kremem, czekoladzie, produktach czekoladopochodnych.

Tłuszcze korzystnie wpływające  na cholesterol we krwi i zmniejszające ryzyko choroby wieńcowej to tłuszcze jednonienasycone występujące obficie w oliwie z oliwek, oleju arachidowym i rzepakowym.
W oleju sojowym i słonecznikowym – występują tłuszcze wielonienasycone, które obniżają poziom cholesterolu. Oleje te powinny być spożywane na surowo.
Tłuszcze wielonienasycone zawarte w rybach  morskich (makrela, śledź , łosoś) – hamują krzepnięcie krwi, co w efekcie zmniejsza ryzyko zawału serca.

Uwaga ! - cholesterol znajduje sie wyłącznie  w produktach zwierzęcych.
Dzienne spożycie cholesterolu nie powinno przekraczać 300 mg  na dobę.
W dużych ilościach zawarty on jest w: podrobach, żółtku jaj, krewetkach, sardynkach, kawiorze. 

W profilaktyce cholesterolowej, oprócz diety bardzo duże znaczenie ma uprawianie ćwiczeń fizycznych, całkowita rezygnacja z palenia tytoniu, umiar w spożywaniu alkoholu .
Należy codziennie wypijać 1, 5  - 2 litrów płynów. Mogą to być: woda mineralna, rozcieńczone soki owocowe, soki warzywne, herbata (zwłaszcza zielona) i ewentualnie słaba kawa bez składników podnoszących pozom cholesterolu.

opracowała Zdzisława Wiśniewska

Na podstawie materiałów - narodowego programu Profilaktyki Cholesterolowej wydanej przez Instytut Żywności i Żywienia.

Zakłady diagnostyczno-terapeutyczne znajdujące się na terenie Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Legnicy


Zakład radioterapii Stacja dializ Centrum
krwiodawstwa
Zakład
endoskopii
Zakład
diagnostyki
obrazowej
Zakład
rehabilitacji
Apteka
ogólnodostępna
Sklep Medyczny
dolnośląskie centrum onkologii

avitum-logo

  radimed logo starmedica  logo reh med logo maxfarm emag