"Niesiemy pomoc - dajemy zdrowie"

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Legnicy przy ul. Iwaszkiewicza 5, tel./fax. 76 72 11 000

Mleko


MLEKO KORZYSTNY WPŁYW NA ORGANIZM CZŁOWIEKA

        Naukowa definicja mleka: to płynna wydzielina gruczołów mlecznych kobiet i samic ssaków, której wytwarzanie rozpoczyna się natychmiast po porodzie, stanowiąc naturalny, pełnowartościowy pokarm niemowląt i małych zwierząt.

Potocznie jednak mleko to produkt, który można pić w postaci samego płynu lub spożywać w postaci produktów mlecznych: jogurtu, kefiru, mleka ukwaszonego, kumysu, maślanki, serów (twarogowe kwasowe i podpuszczkowe, bryndza, podpuszczkowe dojrzewające, topione).

Żywieniowcy na całym świecie uznają mleko za niezbędny składnik pożywienia. Twierdzą też, że jest niezbędne do utrzymania pełnego zdrowia, urody, dobrej kondycji. Dlatego mleko i jego przetwory są od wieków podstawą diety człowieka.

Mleko ma bardzo wysoką wartość odżywczą. Jako pełnowartościowy produkt zawiera wszystkie niezbędne dla organizmu składniki, m.in.: dobrze przyswajalny wapń, białko, tłuszcz mleczny, cukier mleczny (laktoza), witaminy z grupy B (B 2,B 12 ) oraz witaminy A i D, ślady witaminy C (mleko odtłuszczone nie zawiera witaminy A i D). Wartość energetyczna mleka jest zależna od zawartości tłuszczu (100g dostarcza 39 kcal).

Dobrze przyswajalny wapń wypijany z mlekiem, jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu kostnego (jest budulcem kości i zębów). Jego przyswajalność szacuje się na ponad 30%, a spożycie mleka w zalecanej ilości zaspakaja niemal 100% zapotrzebowania organizmu na ten składnik.

Mleko wpływa pozytywnie na zdrowie i urodę, będąc źródłem składników i witamin odgrywających pierwszorzędną rolę w utrzymaniu dobrej kondycji. Należą do nich następujące składniki mleka :

  • witamina A - pomaga zachować młody wygląd i sprężystość zewnętrznej warstwy skóry; niezbędna jest w procesie widzenia; wzmacnia układ immunologiczny (wpływa na zwiększenie wytwarzania ciał odpornościowych).
    Niedobór - objawia się tzw. kurzą ślepotą (niedowidzenie o zmierzchu), pieczeniem spojówek, nadmiernym rogowaceniem skóry;
  • witamina B 2 - chroni przed zaćmą; wspiera produkcję energii we wszystkich komórkach w organizmie; wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego.
    Niedobór tej witaminy powoduje m.in. zajady, łojotok, zmiany w obrębie rogówki i jamy ustnej, światłowstręt.
  • witamina B 12 - niezbędna do tworzenia krwinek czerwonych (transportują tlen i składniki odżywcze do komórek, w tym do skóry); bierze udział w syntezie DNA, aminokwasów i białek szpiku. Niedobór - powoduje niedokrwistość złośliwą.
  • witamina D - niezbędna dla funkcjonowania układu kostnego - konieczna w procesie transportu wapnia. Niedobór powoduje krzywicę, utratę zębów, łamliwość kości.
  • białko mleka - jest podstawowym budulcem naszego organizmu (zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy); wchodzi w skład enzymów i hormonów, dzięki czemu reguluje procesy przemiany materii i wiele innych funkcji ustroju; zachowuje strukturę, elastyczność i wilgotność skóry; wchodząc w skład przeciwciał tworzących barierę chroniącą nas przed bakteriami i wirusami; jest niezbędne w okresie wzrostu i rekonwalescencji.
  • cukier mleczny - w mleku znajduje go się od 4 - 5%; ma przede wszystkim korzystny wpływ na bioprzyswajalność wapnia; jest również głównym źródłem węgla, który zapewnia prawidłową florę bakteryjną jelita grubego i dzięki temu właściwe jego działanie.
  • tłuszcz mleczny - mleko zawiera zaledwie kilka procent tłuszczu, natomiast produkty mleczne (masło,sery) zawierają go od 30% do 80%; osobom zagrożonym wystąpieniem choroby niedokrwiennej serca, miażdżycy czy nowotworu, bądź już chorującym zaleca się spożywanie mleka o obniżonej zawartości tłuszczu (1,5 - 2,0 % ); mleko o wyższej zawartości tłuszczu ( 3,2 - 3,5 %) zalecane jest dzieciom i młodzieży.

Mleko znane jest również ze swoich licznych właściwości terapeutycznych:

  • zapobiega osteoporozie,
  • działa korzystnie w profilaktyce i leczeniu chorób metabolicznych,
  • ma korzystne działanie w obniżaniu "złego" cholesterolu i ciśnienia tętniczego.

Mleko prosto od krowy, słodkie, kwaśne, pasteryzowane, jogurty, kefiry, koktajle mleczne - nawet ten, kto mleka nie lubi może korzystać z jego dobrodziejstwa, wybierając taką postać, jaka najbardziej mu odpowiada. W "piramidzie zdrowego żywienia" i we wszystkich zaleceniach żywieniowych mleko i jego przetwory zajmują znaczące miejsce. Wystarczy codziennie wypić 2 szklanki mleka ( lub tyle samo kefiru lub jogurtu ) i zjadać 1 - 2 plasterki sera, aby dostarczyć organizmowi to co w mleku najwartościowsze.

Opracowała:
St. dietetyczka Agnieszka Tatur

źródło:
"Dietetyka - żywienie zdrowego i chorego człowieka" - mgr Helena Ciborowska, mgr Anna Rudnicka

Zakłady diagnostyczno-terapeutyczne znajdujące się na terenie Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Legnicy


Zakład radioterapii Stacja dializ Centrum
krwiodawstwa
Zakład
endoskopii
Zakład
diagnostyki
obrazowej
Zakład
rehabilitacji
Apteka
ogólnodostępna
Sklep Medyczny
dolnośląskie centrum onkologii

avitum-logo

  radimed logo starmedica  logo reh med logo maxfarm emag