Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

Informacje

Nowa przychodnia POZ w Szpitalu otacza bezpłatną opieką całe rodziny. Mogą z niej korzystać wszyscy mieszkańcy Legnicy i okolic.

Prowadzi opiekę lekarską, pielęgniarską i położnej środowiskowej. Zapewnia realizację szczepień, badania laboratoryjne i diagnostykę m.in. EKG, USG i RTG. Na Pacjentów czekają w niej lekarze rodzinni oraz pediatra. Złóż deklarację! Rejestracja i informacje tel.: 767211860

Kosmiczna aterektomia

Oddział Kardiologiczny naszego szpitala wprowadza aterektomię orbitalną - nowoczesną metodę modyfikacji uwapnionej blaszki miażdżycowej

 

Misja Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Legnicy

"Niesiemy pomoc - dajemy zdrowie"

Porady dietetyczne

W związku z przebudową strony internetowej więcej porad jeszcze na naszej starej stronie www:

http://www.poprzednia.szpital.legnica.pl/strefa-pacjenta/porady-dietetyczne

Za utrudnienia przepraszamy.

Artykuły

  • Dieta po zabiegu usunięcia migdałków

    Migdałki stanowią istotną barierę ochronną organizmu przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, które wnikają do ustroju drogą pokarmową oraz oddechową. W przypadku przewlekłego zapalenia , nawracających infekcji lub przerostu migdałków, zaleca się ich usuniecie. Najczęstszymi powikłaniami po zabiegu usunięcia migdałków są dolegliwości bólowe, które nasilają się w trakcie połykania. Pojawić się może obrzęk łuków podniebnych i języczka oraz krwawienie z gardła i nosa. Zdarza się również stwierdzenie stanu zapalnego w obrębie ucha środkowego, uczucie zatkanego nosa a nawet chwilowa zmiana barwy głosu. Stwierdza się również u chorych występowanie nudności i wymiotów. Wymienione powikłania mogą stanowić przyczynę do wystąpienia trudności w spożywaniu pokarmów co ma istotny wpływ na komfort życia pacjenta.

    Czytaj Więcej o: Dieta po zabiegu usunięcia migdałków
  • Dieta kleikowa

    Dietę kleikową stosuje się w ostrych schorzeniach: przewodu pokarmowego,wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego,nerek,w chorobach zakaźnych, stanach pooperacyjnych. Celem diety jest oszczędzanie narządu zmienionego chorobowo.

    Czytaj Więcej o: Dieta kleikowa
  • Postępowanie dietetyczne po resekcji żołądka

    Po zabiegu pacjent ma założoną sondę odciągającą treść żołądka (tj. doba 0, I i II po operacji). Konsekwencją zabiegu chirurgicznego  mogą być dolegliwości określane  zespołem poresekcyjnym  tj: zaburzenia trawienia i wchłaniania. Pokarm szybciej przechodzi przez jelita,  dochodzi do zmniejszenia masy ciała, zaburzeń we wchłanianiu żelaza – niedokrwistości, niedoborów witamin z grupy B, złego wchłaniania z powodu biegunki.

     

    Czytaj Więcej o: Postępowanie dietetyczne po resekcji żołądka